Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στην διάρκεια της ζωής της. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4500 ετησίως και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού σε περίπου 1600. Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού όταν αυτός ανιχνεύεται έγκαιρα, έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα για ίαση και καλύτερη πορεία. Συγκεκριμένα με την έγκαιρη διάγνωση, η επιβίωση σε βάθος πενταετίας φτάνει το 96%.
Πότε μια γυναίκα ξεκινά τον προληπτικό έλεγχο μαστού;
Στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου, η ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα, αποτελούν τις εξετάσεις εκλογής για γυναίκες άνω των 40 ετών και το υπερηχογράφημα μαστών πλέον μετά τα 26 έτη, ετησίως, ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό.
Η Διεθνής Ιατρική Κοινότητα προτείνει η πρώτη μαστογραφία να γίνεται ανάμεσα στην ηλικία των 35-40 ετών.
Σε ηλικία άνω των 40 ετών συνιστάται ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος, που λόγω συνήθως της αυξημένης πυκνότητας του μαστού, συνοδεύεται από συμπληρωματικό υπερηχογραφικό έλεγχο.
Η ηλικία διακοπής του προληπτικού ελέγχου δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια. Όμως λόγω της αυξημένης συχνότητας του καρκίνου σε προχωρημένη ηλικία, προτείνεται να συνεχίζεται σε γυναίκες ανά διετία και μετά το 72ο έτος.
Ποια τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας ως προς την κλασσική;
- Η ψηφιακή μαστογραφία έχει υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού λόγω της καλύτερης απεικόνισης των μαστών.
- Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η δόση της ακτινοβολίας στην ψηφιακή μαστογραφία είναι μικρότερη της κλασσικής. Η εξέταση των μαστών καθίσταται ευκολότερη, αλλά και η διάρκεια της εξέτασης και η πίεση που ασκείται στον μαστό είναι μικρότερη.
- Στην ψηφιακή μαστογραφία η εικόνα αρχειοθετείται σε ψηφιακό δίσκο από όπου χρησιμοποιείται για συγκριτική μελέτη ή επανεκτύπωση.
Η μαστογραφία ανιχνεύει όλες τις κακοήθειες;
Ένα ποσοστό 8%-12% των καρκίνων ή και ακόμη λίγο μεγαλύτερο σε νέες κυρίως γυναίκες δεν απεικονίζεται στην μαστογραφία. Γι’ αυτό προτείνεται ο συνδυασμός μαστογραφίας και υπερηχογραφικού ελέγχου, όπου αυξάνει σημαντικά την διαγνωστική ακρίβεια.
Σε ποια ημέρα του κύκλου πρέπει να γίνεται η μαστογραφία;
Η εξέταση είναι καλύτερα να γίνεται μεταξύ της 4ης και 10ης ημέρας του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση. Οι λόγοι για αυτό, είναι ότι το στήθος είναι λιγότερο ευαίσθητο στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, στην πίεση που ασκείται κατά τη διάρκεια της μαστογραφικής εξέτασης αλλά και η διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης είναι μεγαλύτερη και ως εκ τούτου να έχουμε λιγότερα ψευδή ευρήματα.
Πότε ξεκινά ο έλεγχος σε γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση;
Οι γυναίκες με κληρονομική προδιάθεση ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και εντάσσονται σε πρόγραμμα εντατικού ελέγχου.
Προτείνεται στις γυναίκες λοιπόν αυτές:
- τακτική αυτοεξέταση μαστών,
- προληπτικός υπερηχογραφικός έλεγχος ανάλογα με το ιστορικό, ακόμη και νωρίτερα των 26 ετών,
- προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος από την ηλικία των 25-35 ετών ή 5 έτη νωρίτερα από τη διάγνωση της νόσου σε συγγενικό πρόσωπο.
Το μεσοδιάστημα εντός έτους από κάθε εξέταση είναι αρκετό.
-
Κλινική Εξέταση
-
Μαστογραφία
-
Υπερηχογράφημα μαστών